Kontrola turbo-punjača

Turbo-punjač je mehanički uređaj koji omogućava povećanje snage motora, bolji odziv na gas te smanjenje potrošnje goriva u umjerenim uvjetima vožnje. Posljednje je glavni razlog zašto su postali neizostavni dio većine novijih vozila, jer niža potrošnja goriva donosi i smanjenu emisiju ispušnih plinova, te posljedično niže i povoljnije trošarine. Glavni nedostatak turbo-punjača je u tome što njegova kompleksna izvedba te izloženost visokim toplinskim i mehaničkim opterečenjima mogu dovesti do njegovog kvara, ali i oštećenja cijelog motora. 

Postoji više simptoma koji ukazuju na moguće probleme sa turbo-punjačm, a mnogi od njih su uočljivi i bez njegove demontaže. Za početak, tragovi ulja na vanjskom kućištu signaliziraju moguću potrošenost brtvenih prstenova unutar samog turbo-punjača, što dovodi do prodora motornog ulja. Nadalje, neobični zvukovi ili vibracije iz motornog prostora, naročito prilikom ubrzanja, mogu upućivati na preveliku zračnost unutar ležajeva turbo-punjača, probleme sa blow-off ventilom ili mehanizmom upravljanja krilaca promjenjive geometrije. U konačnici, gorivo loše kvalitete ili neodgovarajuće motorno ulje može dovesti do zaprljanja turbo-punjača, uzrokovanog taloženjem čestica čađi unutar kućišta i upravljačkog mehanizma krilaca. Iako je neke od ovih simptoma lako za uočiti, cjeloviti pregled koji daje pouzdane rezultate je bolje prepustiti stručnjacima. Redovitom kontrolom turbo-punjača moguće je na vrijeme uočiti potencijalne kvarove i ukloniti ih prije no što uzrokuju veće probleme.

U našem servisu, kontrolu stanja turbo-punjača provodimo tako da demotiramo crijeva usisne i ispušne cijevi, što nam omogućava da obavimo vizualni pregled ali i mehaničku kontrolu. Na ovaj način možemo sa sigurnošću provjeriti stupanj začađenosti, tragove curenje ulja te količinu zračnosti u ležajevima osovine. Uz to, provjeravamo rad upravljačkog mehanizma krilaca promjenjive geometrije te funkciju blow-off ventila. Zahvaljujući tome, možemo dati točnu i pouzdanu procjenu stanja turbo-punjača te preporučiti eventualno potrebne popravke. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *