Čišćenje turbo-punjača bez skidanja

Uobičajeni postupak čišćenja turbo-punjača zahtjeva njegovu demontažu i rastavljanje. Zbog skučenog motornog prostora, nepristupačnosti pojedinih dijelova i mogučnosti pucanja vijaka, ovo ponekad nije jednostavno. S druge strane, na tržištu postoji mnoštvo sredstva za čišćenje turbo-punjača bez vađenja iz vozila. Mnogi se vozači pitaju kakvi su to proizvodi, koliko su učinkoviti i da li su sigurni za korištenje.

Sredstva za čišćenje turbo-punjača

Mnogi renomirani proizvođači nude raznolika sredstva, tvrdeći kako ona omogučavaju uklanjanje naslaga čađi i ostalih prljavština iz turbo-punjača bez rastavljanja. Ovi proizvodi dolaze u dva glavna oblika i načina primjene.

Prvi tip su aditivi za gorivo, koji se odlikuju krajnje jednostavnom primjenom. Kao i sa drugim sličnim aditivma, sve što trebamo učiniti je sasuti sadržaj bočice u pun spremnik goriva, te nastaviti sa normalnom vožnjom. Tokom rada motora, kemijski spojevi sadržani u aditivima će postepeno rastvarati štetne naslage unutar turbo-punjača, ali i ostatka motora.

Drugi tip su sprejevi u obliku aerosola, koji se ubrizgavaju u usis motora za vrijeme rada. Ovo zahtjeva skidanje određenih dijelova na samom početku usisa, što je najčešće zračni filter. Iako je priprema jednostavna, sama primjena spreja zahtijeva posebnu pažnju. Zbog svoje agresivnosti, potrebno ga je ubrizgavati u kratkim mlazevima i pri tome obratiti pozornost na rad motora.

Kakav učinak imaju ova sredstva?

Razni testovi te nebrojeni primjeri iz prakse su pokazali kako se pravilnom primjenim ovih sredstava postižu pozitivni učinci u vidu funkcije turbo-punjača, kao i cjelokupnog rada motora. No, bez obzira na navedene prednosti, ovi proizvodi nisu u mogučnosti potpuno ukloniti naslage unutar kompleksnog mehanizma turbo-punjača sa promjenjivom geometrijom. Na zaostale naslage ubrzo počinju taložiti novi slojevi čađe, poništavajući prvobitne pozitivne učinke.

Iako se aditivi ili sprejevi mogu koristiti kao preventivna mjera, uklanjajući naslage u samom nastanku, isti učinak je moguće postići pravilnim održavanjem i korištenjem automobila.

Kako održati turbo-punjač čistim?

Postoji više postupaka kojima možete osigurati produženi životni vijek ne samo turbo-punjača, već i cijelog motora. Prije svega, koristite samo provjereno gorivo visoke kvalitete, jer je ono osnovni preduvjeti za pravilno sagorijevanje. Nadalje, redovito servisirajte automobil i pazite motorno ulje koje koristite odgovara specifikacijama propisanima od strane proizvođača. Uz to, ako svoj automobile koristite večinom u gradskoj vožnji ili na kratke relacije, potrebno je skratiti interval izmjene ulja. U konačnici, nastojte organizirati svoje dnevne obveze tako da smanjite vožnju na kratke relacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *